Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009

Religulus

Έτσι λέγεται το documenter που παρακολούθησα πριν λίγο. Και που ΠΡΕΠΕΙ να δεις. Αν είσαι από αυτούς που πιστεύουν (ακόμα), στον θεό ντε, πρέπει να το δεις και να μου πεις τη γνώμη σου. Ω, ναι, είμαι αυτούς που γουστάρουν να κάνουν συζητήσεις που δεν βγάζουν πουθενά. Έτσι για τέτοιες μαλακίες, όπως είναι η ύπαρξη του θεού για παράδειγμα. Από το λύκειο ακόμα μου άρεσε να την μπαίνω στους κομμουνιστές (άσχετο αυτό). Γιατί και αυτοί, όπως και οι φανατικοί χριστιανοί, είναι εκείνοι που απ’ όλα τα κόμματα θα έρθουν να σου πουλήσουν το δόγμα τους. Θα προσπαθήσουν να σε κάνουν να πιστέψεις πως κάτι θα αλλάξει σ’ αυτόν το σκατόκοσμο αν βγεις στους δρόμους και φωνάξεις. Και όταν αυτοί βγάζουν αφρούς από τα αυτιά τους και καπνούς από το στόμα (εξελιγμένο είδος γαρ) εγώ με περίσσεια ψυχραιμία τους εξηγώ πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Δεν πρόκειται να πουλήσει κανείς τα συμφέροντα του, ακόμα και αν πεθάνουν και 2 και 3 και 4 άτομα σε πορείες. Λυπάμαι. Λυπάμαι ειλικρινά, but that’s just the way it is.

Κοίτα πάλι, από δω το πάω, από κει το φέρνω, πάλι συνειρμώ. Δεν υπάρχει αυτή η λέξη, αλλά κάπως πρέπει να είναι το ρήμα γι’ αυτόν που κάνει συνειρμούς. Λοιπόν μπαίνω στο θέμα του documenter γιατί δεν θα τελειώσουμε εδώ πέρα. Απίθανος τύπος, που δεν πιστεύει στον θεό, φυσικά, παίρνει κάμερα, παίρνει συνεργάτες, και αρχίζει να γυρνάει απε δω και απε κει (κυρίως στην αμερική, πήγε και στο λονδίνο, έκανε μια βόλτα και από άμστερνταμ, μέχρι την τζερούσαλιμ έφτασε η χάρη του) και να κηρύττει το λόγο του άθεου. Συγκλονιστικές πλάκες ανάμεσα στον αγαπητό και στους πιστούς, που το λιγότερο θα σας κάνουν να γελάσετε, και γιατί όχι να προβληματιστείτε. Εγώ προσωπικά απόρησα. Όχι μόνο γιατί ο κόσμος πιστεύει, άντε αυτό ας πάει στο καλό. Αλλά γιατί πιστεύει όπως πιστεύει. Πρέπει να δείτε την ταινία για να καταλάβετε. Το τι βλακεία επικρατεί στον κόσμο δεν περιγράφεται. Ο ένας πιστεύει στην ύπαρξη του θεού επειδή έβρεξε στο ποτήρι του, ο άλλος γιατί το διάβασε στην αγία γραφή. Μιλάμε υπάρχει μουσείο στο οποίο παρουσιάζεται η ζωή όπως και καλά τη δημιούργησε ο θεός, δεινόσαυροι μαζί με ανθρώπους.

Δεν μπορώ να την περιγράψω όπως θέλω. Απλώς εγώ γέλασα απίστευτα. Για ακόμη μια φορά να ζητήσω συγγνώμη αν έθιξα κανένα όσον αφορά τη θρησκεία ή τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Δεν αποτελώ απειλή. Δεν πιστεύω σε κανένα θεό και δεν ψηφίζω κάποιο συγκεκριμένο κόμμα. Δεν είμαι δα και ο Καζαντζάκης. Πιστεύω στις δικές μου προσωπικές εμμονές. Ελπίζω για ένα καλύτερο αύριο, στον μικρόκοσμο μου. Μέχρι αυτό που αισθάνομαι πως μπορώ να αλλάξω δηλαδή.

Πάλι λογοδιάρροια με έπιασε. Γαμώτο!
11 σχόλια:

Kleine wolke είπε...

Κι ακόμα δεν τα'χεις δει όλα.
Ρίξε μια ματιά:
http://christiannymphos.org/

Ψιλοάσχετο με το ποστ σου αλλά δε μπόρεσα να κρατηθώ.

Flonsavardu είπε...

χαχαχαχαχα. καθόλου άσχετο δεν είναι! ακόμα μια απόδειξη για τη βλακεία του κόσμου.
νυμφομανείς χριστιανές. γιατί όχι καλέ; (με τον άντρα τους όμως, μην της παρεξηγείτε!)

Kleine wolke είπε...

Ακριβώς φιλενάδα.Γιατί αν δεν ήταν με τον άντρα τους θα ήταν απλώς χριστιανές τσουλάρες.Τεράαααααστια διαφορά!

Flonsavardu είπε...

και σιγά μην είναι μόνο με τον άντρα τους, θα πω εγώ. μου φαίνεται βέβαια πως όλοι το ίδιο θα πουν! :)

schottkey είπε...

Είναι λίγο παράξενο το πώς έφτασα ως εδώ, αλλά- αυτός ο πίνακας στη φωτό σου δεν είναι Vettriano?

Flonsavardu είπε...

Indeed.

schottkey είπε...

..αλλά αντικαταστάθηκε απ'ό,τι φαίνεται από το 'Waking Life'.
:)

Flonsavardu είπε...

έτσι ακριβώς, όπως τα λέτε έγιναν τα πράγματα.

schottkey είπε...

χαχα- δεν ξαναφήνω άλλο σινεφίλ σχόλιο!

Flonsavardu είπε...

:D

monkey είπε...

pragmatika oraio doc...