Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Μόνη με Μάνο

Τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ψήφισα Δράση/ ΦΣ, παρόλο που δεν συμπαθώ ιδιαιτέρως τον κύριο Βαλλιανάτο. Δεν τον συμπαθώ, όχι επειδή είναι ομοφυλόφιλος εννοείται, αλλά εξαιτίας της προσωπικότητας του. Θεωρώ πως είναι αγενής και αν κάτι δεν μου αρέσει στους ανθρώπους είναι η αγένεια. Πιστεύω γενικά ότι οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να λυθεί με ευγένεια και όταν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα με σιωπή ή σαρκασμό. Πολλοί βέβαια δεν ξέρουν τι πάει να πει η έννοια "σαρκασμός", αλλά δεν πειράζει. 

Από τη στιγμή που ο Σύριζα πήρε αυτό το περιβόητο 16,78%, έχει αρχίσει ένας απίστευτος πανζουρλισμός στο facebook, από φίλους και "φίλους" τσιπραίους, παλιούς ή καινούργιους στο αριστερό φρόνημα. Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται και έτσι. 

Εγώ πάντοτε ήμουν εντελώς απολιτίκ άτομο, το έχω δηλώσει πολλάκις εδώ μέσα, ήμουν πελάτης και όχι πολίτης, σε ένα από τα μεγάλα κόμματα, για χάρη του πατέρα μου. Και ποτέ δεν ήμουν αριστερού φρονήματος, πράγματι. Δεν ήξερα όμως ότι ήμουν φιλελεύθερη. Οπότε όταν ήρθε η ώρα και αποφάσισα να ψηφίσω συνειδητά σ' αυτές τις εκλογές, έκανα μια γύρα απ' όλα και επέλεξα τον Μάνο, επειδή απ' ότι είδα ήταν ο μόνος που ως υπουργός έχει κάνει πράγματα γι' αυτόν τον τόπο. Τα λεφτά δεν του λείπουν, 72 χρονών είναι, εμπειρία έχει, όραμα έχει, θεώρησα την απόφαση μου σωστή. Δεν μπήκε στη βουλή, δεν το κατάλαβα ποτέ, αλλά η απόφαση μου δεν θα αλλάξει. Μάνο θα ξαναψηφίσω και σε αυτές τις εκλογές, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα μπει. Αν και νιώθω μόνη μου σ' αυτή την επιλογή, μέρα με τη μέρα, αναμφισβήτητα. 

Όσον αφορά "τον αγώνα που τώρα δικαιώνεται". Δεν πρόκειται για καμία δικαίωση, όταν το ποσοστό της χρυσής αυγής συν το ποσοστό του Καμμένου (ανεξάρτητοι έλληνες), οι δύο πιο καθυστερημένες εκπροσωπήσεις στη φετινή βουλή δηλαδή, άγγιξαν το 17,58%, δηλαδή σας πέρασαν. Ένα 17,58% είναι άκρως καθυστερημένοι, χωρίς καμία πολιτική και ιστορική γνώση. Οι μεν ψήφισαν ένα φασίστα και οι δε ένα κακό διαφημιστή. Κακό διαφημιστή. Η διαφήμιση που έπαιξε γύρω από τους ανεξάρτητους έλληνες ήταν ΚΑΚΗ διαφήμιση. Ήταν διαφήμιση του ύφους "κίτσο, γιορ ε τσεκ μασίν". Αυτοί που γελάνε με αυτή τη διαφήμιση ψήφισαν Πάνο Καμμένο, είμαι σίγουρη. 

Ένα πραγματάκι θέλω να πω και θα κλείσω, για όλους όσους βάζουν πιπέρι στο στόμα με τη λέξη και την έννοια "φιλελευθερισμός", καταλήγοντας με ένα status που διάβασα, που εκφράζει αρκετά την άποψη μου σχετικά.

Θα πρέπει να αποφασίσουμε ποια Ελλάδα θέλουμε. Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ή θέλουμε την "ψωροκώσταινα" προ ευρώ- και πολύ πριν από αυτό; Δεν γίνεται να έχουμε και τα δύο, Alexis και σύντροφοι του Αlexis. Σκεφτείτε το. 

Periklis Kontogonas
"Αγγίζω τα 34 και, όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό, μου βλέπω ανθρώπους να επιλέγουν να μεταναστεύσουν για καλύτερη ζωή, για δουλειά ή για σπουδές σε εκείνες τις κακές, απάνθρωπες, καπιταλιστικές, νεοφιλελεύθερες χώρες: Αγγλία, Αμερική, Γερμανία, Γαλλία κ.α. Από αυτούς, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν γυρίζει ποτέ πίσω. Έναν κερατά να μετανάστευσε στη Βενεζουέλα ή την Κούβα δεν γνώρισα..."


17 σχόλια:

λ. είπε...

οκ, δε θα διαφωνισω με τπτ στο οτι ο φιλελευθερισμος εχει εκτοξεύσει το βιωτικό επίπεδο κάποιων χωρών. και κάποιου μέρους του πληθυσμού κάποιων άλλων. τι σκατα ομως εχει να προσφέρει ο φιλελευθερισμός στους αφρικανούς, τους ινδούς, και τους κινέζους; και σε πολύ περισσότερους δλδ, αλλα περνωντας αυτους σαν παράδειγμα εχω καλύψει περισσότερο απο το 50% του πληθυσμού αυτού του πλανητη.
δε ξέρω αν μπορείς να δεις τη συνδεση, αλλα μη μου πεις οτι δεν εχεις γκατζετς, ρουχα ή κοσμήματα που να προέρχονται απο εκει. μπορεις να ζήσεις χωρις αυτα;
η ψαροκώσταινα δυστυχώς δεν ειναι σε εναν πλανήτη μονη της. συνυπάρχει. όχι μονο με τη γερμανια ομως. και με το μπαγκλαντες.
οσο πεθαινουν παιδάκια απο ασιτία, να τα βάλουμε στο κωλο μας τα ευρω.

και δεν εχει καμια σχεση με αλεξηδες ή μανους η οτιδήποτε, αλλά καθαρα με τον καπιταλισμο.

Flonsavardu είπε...

το σχόλιο σου με μπέρδεψε και δεν είμαι σίγουρη ότι έχω τη γνώση να σου απαντήσω. αυτό που ξέρω είναι ότι 1. ζω στην ελλάδα που ανήκει στην καπιταλιστική ευρώπη, 2. σαν κράτος επιλέξαμε από τα γενοφάσκια μας μια καπιταλιστική λαγνεία, 3. ένα μεγάλο μέρος της ινδίας και της κίνας είναι καπιταλιστικό με διάφορες έννοιες και δεν ξέρω ποιος ο λόγος να μπλέξουμε την παγκόσμια οικονομία, όταν δεν βγάζουμε άκρη με την ευρωπαϊκή καλά καλά.

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι με προβλημάτισε και εμένα, το τελευταίο, διάστημα, αυτή η αντίθεση που δημιουργεί ο (ας ονομάσουμε για χάρη της κουβέντας) "καπιταλισμός".

Αρχικά να δηλώσω την πίστη μου, ότι από τα μέχρι τώρα γνωστά πολιτικά συστήματα και εν γένει συστήματα διακυβέρνησης, ο καπιταλισμός είναι αυτός που μου φαίνεται ο βέλτιστος υπό την έννοια του μη χείρον.

Σε κάθε περίπτωση επίσης δηλώνω ότι, όλες οι πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτές έχουν ανά εποχές εκφραστεί, από ανθρώπους του πνεύματος με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Παραδειγματικά, παγκόσμια ειρήνη, ισότητα μεταξύ των φύλων, φυλών, Εθνών κτλ κτλ.

Αλλά το γιατί δεν έχει ακόμα πουθενά εφαρμοστεί, σε οποιαδήποτε κλίμακα μικρή-μεγάλη, από ένα νησί ή μια Ήπειρο. Κάποιο σύστημα που να προάγει όλες αυτές τις αξίες μαζεμένες ώστε να έχουμε να μιλάμε χειροπιαστά, ότι "Να ρε μλκ, εμείς γαμιόμαστε με το καπιταλισμό και οι Ταδόπουλοι έχουν βρει τη Παραδείσια Ζωή", κάτι πρέπει να σημαίνει.

Κατ' εμέ σημαίνει ότι ο άνθρωπος, σαν υπόσταση, ας το ονομάσουμε παγκόσμια κουλτούρα, δεν μπορεί να το σηκώσει. Είναι Too Good to be true, ίσως αν τον έβαζες να ζήσει μέσα σε ένα τέτοιο σύστημα να τρελαινόταν.
Συνηθίζω να σκέφτομαι τους πρωτόγονους, όπου ουσιαστικά έδειξαν το δρόμο, όταν έπιασε το κρύο και δεν είχαν φαi, στηρίχθηκαν στον Δυνατό, όπου στη συνέχεια αυτός αναπόφευκτα τους γάμησε.
Αν μπορώ να το συνοψίσω, καταλήγω ότι ο Άνθρωπος δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, επιθυμεί να τις μεταθέτει σε άλλους. Αυτό είναι προκαλεί αναπόφευκτα ανισομέρειες.

Οι ανισομέρειες αυτές εντείνονται και εμφανίζονται πιο έντονες σε μεριές της Γής, όπου ο κόσμος δεν έχει την πνευματικότητα να αξιολογήσει σωστά τις καταστάσεις που του προκύπτουν.
Μου αρέσουν τα παραδείγματα και θα θέσω ακόμα ένα : Όσα όπλα και να μοιράζουν οι Ξένες Δυνάμεις στους λαού της Αφρικής, το δάκτυλο στην σκανδάλη για να σκοτώσουν τους συμπατριώτες τους, το βάζουν οι ίδιοι. Δεν υπονοώ κάποιου είδους υστέρηση (Racism) έναντι των άλλων λαών, απλά δεν τους δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να εκπαιδευτούν στο πνεύμα, ώστε να αναπτύξουν την Κρίση τους. (Αφρική, Ινδία, Κίνα)

Αλλά ας γυρίσουμε στα δικά μας και στις δικές μας καταστάσεις και κρίσεις.

Όλοι μας έχουμε έρθει σε αυτό τον πλανήτη για περίπου 80 χρόνια (κάποιοι λίγο περισσότερο κάποιο πολύ λιγότερο). Ύψιστη μέριμνα του καθενός μας, ένα από τα βασικά μας ένστικτα, είναι η επιβίωση.

Το προηγούμενο είναι ένα κλισέ που υπονοεί την επιβίωση σε περιβάλλοντα αφιλόξενα και σε Extreme καταστάσεις.
Π.χ αν στο σχολείο σε τραμπουκίζουν θα κάνεις το παν να το αποφύγεις, αν τρέχεις με 160 στην Εθνική και πεταχτεί σκύλος ζωή σε λόγου μας και αν μπει ο άλλος μέσα στο σπίτι σου να σε ληστέψει, υλικά και να σε βιάσει τουλάχιστον ψυχολογικά μια καραμπίνα δεν ακούγεται και τόσο άσχημη ιδέα.

Με λίγα λόγια ήθελα να πω ότι ο καθένας από εμάς θα πρέπει να αναλάβει τις όποιες ευθύνες του έλαχε να αναλάβει τη δεδομένη στιγμή, τη δεδομένη εποχή. Αυτό που είπα προηγουμένως για επιθυμία να αποποιηθούμε των ευθυνών μας, παρουσιάζονται σε όλα τα επίκαιρα σλόγκαν - Η κρίσης τους.... Άλλοι τα φάγανε ....Αποφάσισαν χωρίς εμάς...
Λοιπόν τι να κάνω που μου έλαχε να αναλάβω ευθύνες που δεν μου αναλογούν. Να τις αποποιηθώ ? Είμαι εδώ, να δηλώσω ότι στη γαμημένη κατάσταση που ήρθα να ζήσω για μερικά χρόνια θα πρέπει να φανώ αντάξιος του πνευματικού επιπέδου που πιστεύω ότι έχω.
Η λύση δεν είναι ούτε στα καθρεφτάκια των ιθαγενών που μου δείχνει ο Σύριζα αλλά ούτε και η συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην μετα-σοβιέτ Ελλάδα, οι οποίες δεν περιορίζονται στη μείωση μισθών, αλλά αγγίζουν όλες τις τομές του Κράτους.
Τέσπα βαρέθηκα....(Είναι πάρα πολλά αυτά που θέλω να πω )

Mpelalidiko είπε...

'Αυτοί που γελάνε με αυτή τη διαφήμιση ψήφισαν Πάνο Καμμένο, είμαι σίγουρη. '

+1 PURE WIN sxolio.

giati panta oi etaireies gia kinhta exoun toso gtp diafhmiseis? se kanena allo proion den plasaretai h vlakeia me tosh me8odikothta.

K-Top είπε...

Νομίζω ότι το παρακάτω κείμενο θα λύσει κάποιες από τις απορίες που έχουν εκφραστεί στα σχόλια:

http://nikosmoraitakis.com/2012/05/19/failed-state-recipe/

Flonsavardu είπε...

ανώνυμε/η συμφωνώ σε πολλά από αυτά που λες και καλώς τα λες.

μπελαλίδικο δεν ξέρω γιατί. πάντως εμένα ο ομορφάντρας μου άρεσε :shy:

K-Top ωραίο άρθρο, με εκφράζει απόλυτα. προχτές ένα γνωστός μου είπε ότι ποιος θα ψηφίσει κάποιον που λέει ότι στο τσακ-μπαμ θα απολύσει 400.000 δημοσίους υπαλλήλους; ναι, ρε παιδί μου, δεν πειράζει αν καταλαμβάνουν θέσεις που δεν χρειάζονται, και δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ, γιατί να τους κρατάμε;

Αυτή ή Αυτός; Vo2 είπε...

Ε, ψιτ! Απολιτίκ άτομο; Χαχαχα! Άκους εκεί, απολιτίκ άτομο. Μου άρεσε πολύ. Εγώ ψήφισα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ χωρίς λόγο. Σ' αυτές τις εκλογές δε θα μπορέσω να πάω. Δεν μπορώ να δώσω άλλα 250 ευρω για να ανέβω πάνω και να ψηφίσω. Είμαι άσχετη από πολιτική κι εγώ, αλλά, αν ποτέ ψηφίσω κάποιο από τα γνωστά κόμματα, εκείνα της βουλής, να μου κοπούν και τα 2 χέρια από τη ρίζα.
Βασικά, νιώθω ότι η ψήφος μου δεν έχει καμία απολύτως δύναμη. Ποτέ δεν είχε.
Έριξα τον καφέ μου και τα έκανα σκατά. φεύγω. Σε φιλώ και καλημέρα.

Crazy Tourists είπε...

Σε καταλαβαίνω απόλυτα!Μου έχει δημιουργηθεί εντονος προβληματισμός για το τι θα ψηφίσω, γιατί δε δέχομαι ούτε τα περί αποχής-άκυρου ούτε τα περί χαλαρής ψήφου-ψήφου διαμαρτυρίας. Πρέπει να ψηφίζουμε θετικά, αυτή είναι η γνώμη μου, αλλά δυστυχώς το παρόν πολιτικό δυναμικό δεν εμπνέει (τουλάχιστον εμένα)...
Θα δυσκολευτώ πολύ να αποφασίσω τι θα ψηφίσω (και πάλι)...Ίδωμεν...

Τρελοτουρίστρια

ΥΓ. Σε ό,τι αφορά το Μάνο, είτε κάποιος συμφωνεί είτε διαφωνεί μαζί του, έχει πάντα επιχειρήματα και συνέπεια...

Μικρός Μπετόβεν είπε...

Ρε συ, είναι αργά και δεν δύναμαι να μπω δυνατά στην ανταλλαγή απόψεων, αλλά ήθελα να πω οτι τον Μάνο, τον Στέφανο Μάνο αν θυμάμαι καλά και λέμε τον ίδιο, τον θυμάμαι απο μικρή, δλδ πάνω απο 10 χρόνια, ως το άτομο που κέρδισε δισεκάτομμύρια απο το χρηματιστήριο. Και για κάποιο λόγο σχετικό με αυτό δεν τον συμπάθησα ποτε. Δεν το χω ψάξει όμως.

Flonsavardu είπε...

ψάχνοντας για μάνο+χρηματιστήριο στο google δεν βρήκα τίποτα σχετικό. βρήκα βέβαια αυτό, που αξίζει να το διαβάσει κάποιος
http://libcafe.ning.com/profiles/blogs/6377782:BlogPost:10935

(γίνεται αναφορά στο χρηματιστήριο, ότι η αλλατίνη μπήκε στο χρηματιστήριο)

locomotivo είπε...

Συγγνώμη για το άκυρο σχόλιο, αλλά όποτε βλέπω τον τίτλο του ποστ, μου έρχεται στο μυαλό το cuckoo for caca των faith no more.

Ελπίζω τώρα που το έγραψα να το ξόρκισα :P

Ανώνυμος είπε...

Φιλελευθερισμός: κοινωνική και οικονομική ιδεολογία που φαντασιώνεται ότι αν αφήσουμε τους οικονομικά ισχυρούς να κάνουν ό,τι γουστάρουν, ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Σύμφωνα με την πλέον διαδεδομένη φαντασίωση των φιλελεύθερων, αν αφήσουμε ανεξέλεγκτη την οικονομική δραστηριότητα, ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει το σύστημα σε ισορροπία, δηλαδή θα το φέρει στην πιο δίκαια και ήπια κατάσταση που είναι δυνατό να έρθει ένα σύστημα.

Στην πράξη, κάτι τέτοιο έχει δοκιμαστεί ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ και έχει αποτύχει ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. Πάντοτε ο φιλελευθερισμός χρειάζονταν κάποιον παράγοντα εκτός αγοράς που να τον στηρίζει. Στις ΗΠΑ του '70 και του '80 ήταν η "απειλή" του Ανατολικού Μπλοκ, δηλαδή ο ψυχρός πόλεμος, στα '90ς ο πετρελαϊκός πόλεμος, στα '00ς ο πόλεμος κατά της "τρομοκρατίας" (δηλαδή ο βομβαρδισμός αθώων μουσουλμάνων που, όσοι επιβίωσαν, ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους και τώρα είναι στην Ομόνοια να πουλάνε πρέζα).

Αν το σκεφτείς, ο φιλελευθερισμός είναι ο νόμος της ζούγκλας + την ανθρώπινη απληστία. Στη ζούγκλα επικρατεί ο νόμος του ισχυρού, μόνο που ο ισχυρός τρώει μόνο τόσο όσο χρειάζεται. Όταν το λιοντάρι χορτάσει, σταματάει να τρώει. Αν σε αυτό προσθέσεις την απληστία του ανθρώπου, το λιοντάρι δε σταματάει ποτέ να τρώει με αποτέλεσμα να καταστρέψει εντελώς την πανίδα του οικοσυστήματος, και να μετακινηθεί σε άλλη ζούγκλά (παγκοσμιοποίηση) όπου έχει περισσότερο φαγητό.

Ο φιλελευθερισμός μας έχει προκαλέσει απίστευτα προβλήματα τα τελευταία 30 χρόνια. Και, ναι, φταίει ο φιλελευθερισμός γι αυτά, με την ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τους πολέμους κατά της τρομοκρατίας και όχι το ελληνικό δημόσιο, που στο κάτω κάτω είναι πιο μικρό (και σε απόλυτα νούμερα, και ποσοστιαία) και πιο αποτελεσματικό και καταναλώνει λιγότερα (και σε απόλυτα νούμερα και ποσοστιαία) από το γερμανικό ή το κινέζικο, χώρες που έχουν, και καλά, γαμιστερή οικονομία.

Ο Μάνος, λοιπόν, όχι μόνο αρνείται να δει το δάσος (απληστία των παγκόσμιων καπιταλιστών), δείχνοντάς μας με το δαχτυλάκι του δέντρο (προβλήματα του ελληνικού δημοσίου), αλλά θέλει να μας ταΐσει και στο λύκο (απελευθέρωση της αγοράς, δηλαδή όλοι οι Έλληνες από μικροεπιχειρηματίες που είναι τώρα να γίνουν σκλάβοι των μεγάλων πολυεθνικών).

... είπε...

ρε φλονάρα έχεις να γράψεις αρκετό καιρό, τι απόγινες;

Flonsavardu είπε...

με φάγαν οι διακοπές! βασανίζομαι!

bourboulithres είπε...

Hey flons!
Long time no see!
Kai go Mano psifisa.
M aresei pou proteinei luseis kai fainetai oti xerei ti leei.

Flonsavardu είπε...

μμ, τσάμπα πήγε η ψήφος...

Heliotypon είπε...

Αν και καθυστερημένα τα σχόλια νομίζω είναι πάντα επίκαιρα.

Το πρόβλημα των Ελλήνων δεν είναι η διανοητική "καθυστέρηση" αν και κάποιον που ψηφίζει συνειδητά Τσίπρα ή Καμμένο δυσκολεύομαι να τον κατατάξω στους ευφυείς. Ο Τσίπρας (ο ένα μπούλης) έφτιαξε ένα νέο Πασόκ στη θέση του Πασόκ που εκπνέει. Με πρότυπο το Α.Π. της παιδικής του ηλικίας προσπαθεί ινα μεταμορφωθεί σε έναν νέο Α.Π./ Ακόμη και τη φωνή του μιμείται και τον τρόπο που εκφέρει τον λόγο(;). Ο άλλος "μπούλης" κάθεται πάνω σε ένα βουνό από χρήματα και άλλες οικονομικές αξίες και κάνει το χόμπυ του. Χτες ήταν τα αυτοκίνητα (του μπαμπά το επάγγελμα), τα πλεούμενα, το χρηματιστήριο, σήμερα θέλει να κάνει κι αυτός πολιτική. Εκ του μηδενός. Δες τι έχει μαζέψει στο "κόμμα": προσωπικότητες του είδους και του ...κύρους Τέρενς Κουίκ και ηθοποιούς που κουράστηκαν από τη δουλειά τους και θέλουν λίγη ποικιλία στη ζωή... Από τις ομιλίες τους συμπεραίνεις το πολιτικό τους ανάστημα!

Αυτά τα ολίγα για να μην γράψω ανάρτηση αντί σχολίου...